Ελληνική αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

08.09.2021

Η όπερα Μάρκος Μπότσαρης, από τη ΦΛΣ (Βεάκειο, 7-8.10.2021)

Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζει την όπερα του Νικολάου Μεταξά-Τζανή

Μάρκος Μπότσαρης

Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, 7 & 8 Οκτωβρίου 2021

Ο Αγώνας της Παλιγγενεσίας, τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν και καθόρισαν την πορεία του, αλλά και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτά, απετέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής και δημιουργικής έμπνευσης για Έλληνες συνθέτες τόσο του 19ου όσο και του 20ού αιώνα. Αρκετά από τα καλλιτεχνικά αυτά δημιουργήματα είναι γνωστά, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι άγνωστα ή έχουν χαθεί.

Η πρόσφατη μουσικολογική έρευνα ανακάλυψε σε ιδιωτικά αρχεία ένα από τα παλαιότερα ελληνικά λυρικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: το μελόδραμα σε τρεις πράξεις του Νικολάου Μεταξά-Τζανή «Μάρκος Μπότσαρης», μια σύνθεση του 1854 που έως τώρα εθεωρείτο χαμένη. Το έργο μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε μουσικολογικά από το Εργαστήριο Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και παρουσιάζεται σε πλήρη σκηνική μορφή στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Πρόκειται για την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου, καθώς φαίνεται ότι ουδέποτε παρουσιάστηκε ολόκληρο.

Μια παράσταση με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και υποβλητική ατμόσφαιρα, που αντιμετωπίζει δημιουργικά τα προβλήματα αποκατάστασης του έργου, ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ιστορική φυσιογνωμία της εποχής και των γεγονότων και τιμά τη συμβολική μορφή ενός από τους πλέον ανιδιοτελείς ήρωες της Επανάστασης.

Η παράσταση αποτελεί κορυφαία ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική εκδήλωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για το επετειακό έτος 2021 και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Το εγχείρημα αναμένεται ως μείζονος εθνικής σημασίας πολιτιστικό γεγονός.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Χορογραφίες: Διονύσης Τσαφταρίδης

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Βεζύρογλου

Μουσικολογική έρευνα: Θανάσης Τρικούπης

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Γιάννης Σελητσανιώτης (Μάρκος Μπότσαρης)

Ελένη Καλένος (Χρυσή)

Σταμάτης Μπερής (Χάγκο Βασσιάρ)

Διονύσης Μελογιαννίδης (Κώστας Μπότσαρης)

Γιώργος Παπαδημητρίου (Οδυσσέας)

Βαρβάρα Μπιζά (Σοφία)

Μιχάλης Καλαμπόκης (Αφηγητής)

Η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

 

Ώρα έναρξης 20.30

Είσοδος ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης)