Ανακοινώσεις

08-07-2021 Εκδημία Ομότιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Μανάφη

Με βαθιά λύπη σας ανακοινώνουμε την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Κωνσταντίνου Α. Μανάφη την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Ο εκλιπών υπηρέτησε ευδοκίμως για...


02-07-2021 Yποτροφίες της Ιταλικής κυβέρνησης για το ακαδ. έτος 2021–2022

Επισυνάπτεται, στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα, η προκήρυξη της ιταλικής κυβέρνησης για την απονομή υποτροφίας σε ξένους φοιτητές καθώς και σε ιταλούς φοιτητές με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, για το ακαδημαϊκό έτος 2021 –...


01-07-2021 Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές, Περάσαμε όλοι και όλες μαζί μια δύσκολη και μεγάλη χρονική περίοδο, μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, με εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα. Πολλοί και πολλές από εμάς βιώσαμε...


15-06-2021 Απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την διεξαγωγή των εξετάσεων εαρινού εξαμήνου ακαδ.έτους 2020-2021

Επισυνάπτεται απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με την διεξαγωγή των εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.


09-06-2021 Οδηγίες προς φοιτήτριες/φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής που θα λάβουν μέρος με φυσική παρουσία στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021

Ενημερώνονται όσες φοιτήτριες και όσοι φοιτητές πρόκειται να προσέλθουν στη Φιλοσοφική Σχολή για διά ζώσης εξετάσεις κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου, ότι μέσω του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να παραλαμβάνουν 3 self...


Αποτελέσματα 11 μέχρι 15 από τα συνολικά 459

Ακολουθήστε την Κοσμητεία στα social media:

 

 

 

 

 Υποβολή προτάσεων έως 28. 02. 2021

  

 

Η Σχολή μας εγκαινιάζει, από το τρέχον έτος 2020, μια σειρά από επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για κοινοποίηση και διάχυση της ακαδημαϊκής γνώσης και των ερευνητικών εργασιών των μελών της (καθηγητών και φοιτητών) στην πόλη-έδρα του Πανεπιστημίου.

Ο πρώτος κύκλος αυτών των δράσεων έχει τον γενικό τίτλο "Μελισμένος λόγος" και αναφέρεται στις πολλαπλές διαστάσεις και λειτουργίες που αποκτά ο λόγος (ποιητικός, λογοτεχνικός, θεατρικός, τελετουργικός, λαϊκός-καθημερινός) μέσα από την ηχητική του απόδοση ως κώδικας ατομικής και συλλογικής έκφρασης κι επικοινωνίας.

Αυτή η πρωτοβουλία οργανώθηκε από ειδική επιτροπή που συνέστησε η Κοσμητεία μας, ήδη προ τετραμήνου, μιαν επιτροπή αποτελούμενη από τους συναδέλφους Λάμπρο Λιάβα, Ιωσήφ Βιβιλάκη και Λιάνα Σακελλίου, στους οποίους σύντομα προστέθηκαν και οι συνάδελφοι Ιωάννα Παπασπυρίδου, Domenica Minniti, Ευριπίδης Γαραντούδης και Δώρα Μέντη. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (συγκεκριμένα κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούνιο) θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από δέκα περίπου εκδηλώσεις· οι δύο πρώτες, που θα λάβουν χώρα κατά τον προσεχή μήνα Φεβρουάριο, είναι οι ακόλουθες:

  

                     Αποτελέσματα - Ανθολόγιο

                   Αποτελέσματα - Ανθολόγιο

 Φιλοσοφική Σχολή


 Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής

του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα της

 

Η Φιλοσοφική Σχολή, μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα, είναι ταγμένη στην υπηρεσία των ανθρωπιστικών σπουδών, στην προετοιμασία καθηγητών ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών της μέσης εκπαίδευσης, καθώς και ψυχολόγων. Η έρευνα, η διδασκαλία και οι δημόσιες εκδηλώσεις της Σχολής, από τη Φιλοσοφία, τη Φιλολογία και τη Γλωσσολογία ως την Ιστορία, την Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης και τη Λαογραφία, από το Θέατρο και τη Μουσική ως την Παιδαγωγική, αλλά και την Ψυχολογία, ως κοινωνική επιστήμη, έχουν στόχο να καλλιεργήσουν και να διαδώσουν τις επιστήμες αυτές, σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με ευρωπαϊκές γλώσσες (αρχαίες και νεότερες), την ιστορία, καθώς και τους θεωρητικούς προβληματισμούς, την καλλιτεχνική δημιουργία και τη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Η Φιλοσοφική Σχολή περιλαμβάνει 13 ΤμήματαΑγγλικής Γλώσσας και ΦιλολογίαςΓαλλικής Γλώσσας και ΦιλολογίαςΓερμανικής Γλώσσας και ΦιλολογίαςΘεατρικών ΣπουδώνΙσπανικής Γλώσσας και ΦιλολογίαςΙστορίας και ΑρχαιολογίαςΙταλικής Γλώσσας και ΦιλολογίαςΜουσικών ΣπουδώνΠαιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΡωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών ΣπουδώνΦιλολογίαςΦιλοσοφίαςΨυχολογίας. Τα Τμήματα προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με ειδικεύσεις που αντιστοιχούν στα αντικείμενά τους, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ορισμένα από τα οποία είναι διατμηματικά ή διιδρυματικά, καθώς και προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών και προσωπικού Erasmus+, πρακτικής άσκησης και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Οργανώνονται επίσης συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στη Φιλοσοφική Σχολή λειτουργούν, επίσης, εκτός από τη λαμπρή νέα Βιβλιοθήκη της, Μουσεία, Εργαστήρια και Κέντρα ειδικής έρευνας. Το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής περιλαμβάνει περίπου 30.000 φοιτητές, 300 μέλη ΔΕΠ, 100 μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ & ΕΤΕΠ και 100 διοικητικούς υπαλλήλους.

Στην εποχή της κρίσης οι ανθρωπιστικές σπουδές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα: οι αρχές του ανθρωπισμού, όπως αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν στους προηγούμενους αιώνες, είναι τα φωτεινά σημεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε διέξοδο. Η Φιλοσοφική Σχολή προσπαθεί να προβάλλει και να προωθεί με κάθε τρόπο όλες αυτές τις αρχές: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, την ισότητα, τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό για το διαφορετικό (φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πεποιθήσεις και επιλογές), τα δικαιώματα των ζώων, τον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.

Πέρα από την αυτονόητη και καθολική σημασία της μελέτης του πολιτισμού, τα επιστημονικά αντικείμενα της Φιλοσοφικής Σχολής έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την Ελλάδα, καθώς αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας: ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο ο ένας από τους δύο πόλους έλξης του διεθνούς τουρισμού, μαζί με την ελληνική φύση, αλλά είναι και ο ίδιος εξαγώγιμο προϊόν. Η διεθνής επιστημονική παρουσία των μελών της Φιλοσοφικής Σχολής, παρά τις αντίξοες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, το επιβεβαιώνει.

 

Ένα δώρο της Κοσμητείας στη Σχολή για τη διπλή της επέτειο

Η Μνημοσύνη, μητέρα των Μουσών, φαίνεται ότι επελέγη ως έμβλημα της Φιλοσοφικής Σχολής κατά την ίδρυσή της λόγω του ιδιαίτερα ταιριαστού στη φύση της Σχολής συμβολισμού της. Δεν είναι μόνο η προφανής σχέση της μνήμης με τις κλασικές σπουδές (και μάλιστα τη Φιλολογία και την Ιστορία, οι οποίες ήταν από τα πρώτα αντικείμενα που διδάχθηκαν), αλλά και το γεγονός ότι ήταν μητέρα των Μουσών, με όλες τις συνδηλώσεις που έχει αυτή η μυθολογική επιλογή για τη σχέση της μνήμης με τις τέχνες και τις επιστήμες.

Δεδομένης της μακρόχρονης αβεβαιότητας για την ταυτότητα αυτής της μορφής, η οποία υπάρχει χαραγμένη στα διάσημα της Σχολής που σώζονται από το 1837, είμαστε ευγώμονες στον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Πάνο Βαλαβάνη, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι πρόκειται για τη Μνημοσύνη, αλλά εντόπισε και το πρωτότυπο σχέδιο: πρόκειται για τον πίνακα 27 στο βιβλίο του Giambattista Antoniο Visconti, Il Museo Pio Clementino illusttrato e descritto da Giambattista, Roma 1818. 

Η Φιλοσοφική Σχολή συμμετέχει στα προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών και προσωπικού Erasmus και Erasmus Mundus, που τώρα συγχωνεύονται στο Erasmus+